BUIK 03

Ik laat het op me afkomen

Deel dit bericht

“Ik laat het op me afkomen” Ik hoor regelmatig mama’s of aanstaande mama’s deze opmerking maken. Net zoals de opmerking ‘de verloskundige zal het wel beter weten’. En bij mij gaan dan mijn nekharen overeind staan. Ik begrijp deze opmerkingen heel goed, ik heb ze ook gemaakt. Ook ik ging zo de bevalling in. Er is immers nog nooit een baby blijven zitten en er zijn je al duizenden vrouwen voor gegaan. Toch?!

Maar, en hier komt ie, dan zit je in de afwachtende stand

En op zich is daar niets mis mee, maar het gevaar hiervan is dat jij je overgeeft aan de gynaecoloog of verloskundige en niet meer luistert naar jouw intuïtie. Naar wat jij wil, wat jouw onderbuik je verteld of wat je lijf aangeeft. Je legt dan alle verantwoordelijkheid bij je zorgverlener.

Ik zeg niet dat dit niet mag, maar ik zie ook dat de vrouwen die niet goed op hun bevalling terug kijken meestal in deze afwachtende houding zaten.

Want wanneer de zorgverlener de regie heeft, gebeuren er ook dingen die je liever niet had gewild. Of waarvan jij je had voorgenomen ze niet te willen doen. Daarnaast voel jij je vaak niet als gelijkwaardige gesprekspartner aangesproken wanneer je alles over je heen laat komen.

Wanneer niet jij, maar je verloskundige of gynaecloog de regie hebben zul je een andere bevalervaring hebben dan wanneer je zelf de regie hebt. Want jouw lijf is er voor gemaakt om te baren. Hoe weet jij wat je lichaam aangeeft? Moet je persen wanneer je zorgverlener dit aangeeft of wanneer jij voelt dat je wil persen? Moet je liggen, zitten, hangen of onder de douche? Wil je bewegen en van houding veranderen?

Ik heb gemerkt dat het een wereld van verschil maakt wanneer je weet wat je wilt en je hebt voorbereid op hoe je dit wil bereiken.

En dat is toch ook logisch? Je gaat toch ook niet op reis zonder je voor te bereiden? Je koopt een ticket voor het vliegtuig of trein, of je zorgt dat je auto vol benzine zit. En dan is het ook heel handig te weten wat je bestemming is. Vaak kijk je ook waar je wilt slapen en wat je daar wilt zien of doen. Zodat je weet welke kleren en spullen je mee moet nemen.

Waarom zou dit bij je bevalling anders zijn?

Ook hier kun je eerst bedenken hoe je wilt bevallen en waar. Hoe je dit wilt bereiken en wat je wel en wat je niet wilt. Welke spullen je om je heen wilt. Wat je wilt eten en drinken. Welke kleren je op deze speciale dag aan wilt. Bedenk van te voren na over de vraag ‘Wil je het zelf doen, samen met je baby en partner of wil je dat je verloskundige (of gynaecoloog) je vertelt wat je moet doen en wanneer’.

En om deze vragen goed te beantwoorden is het van belang dat je weet hoe een normale geboorte eruit ziet.

Hoe bevallen vrouwen eigenlijk? En kan dit zonder angst of pijn? En als die vrouwen er zijn, hoe kan ik mijn angst of pijn dan beïnvloeden? Uit mijn eigen ervaring van het baren van 6 kinderen én uit de verhalen van mijn klanten weet ik dat een goede voorbereiding écht heel belangrijk is.

Het is zó belangrijk om goed op je bevalling terug te kunnen kijken. Dat geeft een veel betere start voor jezelf als mama en ook een zachtere landing voor je baby. Dát gun ik jou!