Buik 01

Mindful bevallen

Deel dit bericht

Je kent of hebt wellicht wel gehoord van Mindfulness als vorm van meditatie.
Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Zonder oordeel, zonder verwachtingen. Er is volgens mij geen gebeurtenis wat zo intens en in ‘het hier en nu’ plaatsvindt als een bevalling. Het is deze wee, dit lichaam, deze plek.

De bevalling vraagt van je om aanwezig te zijn in ieder moment, om erbij te blijven, zonder oordeel, zonder angst. Om mindful te zijn en te blijven.
Het verlangt van jou om de aandacht naar binnen te brengen. Te voelen wat je op dat moment nodig hebt om het lichaamsproces z’n gang te laten gaan. Door je niet te verzetten tegen een wee maar er juist in mee te bewegen. Mindfulness bevallen is als surfen op de golf van een wee.

Dat is iets wat we niet gewend zijn om te doen. Een eerste reactie op een wee is hetzelfde wanneer je bijvoorbeeld een pijnscheut krijgt. Dat wil je niet voelen. Je lichaam verkrampt, je adem gaat omhoog en je gedachten schieten in angst. Het is alsof er een met grote letters op je voorhoofd HELP MIJ staat geschreven. Op die momenten ben je niet meer in het ‘hier en nu’. Je aandacht is buiten jezelf waardoor een wee je weer kan overspoelen.

Er zijn situaties waar je geen invloed op hebt, je kunt een bevalling nu eenmaal niet plannen en controleren. Wat je wel kan doen is de ideale omstandigheden creëren waarin jullie kindje geboren kan worden en zich welkom voelt.  Een goede voorbereiding is goud waard. Wanneer je een marathon rent, bereid jij je toch ook voor?

Zwangerschapsyoga is onderdeel van een goede voorbereiding die bijdraagt aan een rustige, stabiele start van het hele gezin.
In de zwangerschapsyogacursus ontdekken we samen wat voor jou zou kunnen werken tijdens iedere fase van de bevalling. Wat voor de één ontspannend werkt, werkt voor de ander misschien juist niet. Zo vul je je eigen reistas met tools die je kunt inzetten.

Denk daarbij aan adem, focus, kracht, houdingen, inzichten, massage, steun van partner en veel meer. Vol vertrouwen ga je deze unieke reis tegemoet.