Yoga

Vierde trimester en yoga

Deel dit bericht

In de ayurveda zeggen ze dat de eerste 40 dagen na de bevalling invloed hebben op de 40 jaar daarna. Oftewel, het vierde trimester is een ontzettend belangrijke fase om met aandacht aan je herstel te werken.

Yoga na de bevalling helpt je lichaam op zachte wijze te laten herstellen. D.m.v. zachte oefeningen versterk je je bekkenbodem, core en rug. De meeste vrouwen hebben na de bevalling nog een diastase (wat voelt als een ruimte tussen je rechte buikspieren), die ervoor kan zorgen dat je coresterkte niet optimaal is en bijv. rugklachten of bekkenbodemklachten geeft. Speciale yogahoudingen voor je dieper gelegen buikspieren, rugspieren en bekkenbodem ondersteunen het natuurlijke sluitende proces van het lichaam na de bevalling. Ook werk je aan een juiste houding, het ontspannen van schouders en nek en het versterken van je balans.

Naast het fysieke stuk is er ook aandacht voor het mentale en geestelijke welzijn van de nieuwe mama’s. Een kindje krijgen is een ingrijpende gebeurtenis en yoga helpt om meer in balans te blijven. Het helpt je hormonale systeem te reguleren, wat een positieve invloed heeft op de hechting met je kindje en de melkproductie (indien je borstvoeding wil geven).

Postnatale yoga helpt je ook om als nieuwe mama weer in je eigen lichaam te landen, dat je negen maanden lang met je kindje hebt gedeeld.
Die verbinding met jezelf is essentieel voor jezelf én je kindje.