Er verandert veel in het lichaam van de vrouw na de geboorte van een baby. Dit heeft gevolgen voor hoe een vrouw zichzelf ervaart, fysiek, maar ook mentaal; waardoor intimiteit als het hebben van seks een andere beleving krijgt. Ook kan het zijn dat er nog tijd nodig is de bevalling te verwerken, dat kan gelden voor je als vrouw , maar vergeet niet dat dat ook voor de man kan. Indien hij bij de bevalling is geweest, wat tegenwoordig meer vanzelfsprekend is, kan ook hij een andere beleving van het lichaam van jou als zijn partner hebben gekregen.
Een geboorte is misschien wel de meest intense, intieme ervaring die je in je leven hebt; het heeft tijd nodig om dat te verwerken, zeker als het geen makkelijke bevalling was.
Beide partners worden geconfronteerd met een nieuwe rol: die van ouderschap. Onbewuste verwachtingen van de nieuwe rol kunnen hun tol eisen. In het begin zal de nieuwe situatie onwennig zijn. Ook zul je ervaren dat er verschil in verzorgings- en opvoedingsideeën zijn. (Is er voor de geboorte besproken hoe jullie het ouderschap willen invullen?)
Het normale ritme is veranderd door de verzorging en voedingsmomenten van de baby. Alleen al de vermoeiende weken door slaaptekort vanwege de nachtelijke voedingen kunnen er voor zorgen, dat zowel vrouw als man in een overlevingspatroon terecht komen. Er schiet weinig tijd over voor liefdevolle en tedere momenten met elkaar. Er bestaat het risico dat vooral de praktische taken en de verzorging van de baby op een functionele manier verdeeld worden.
In hoeverre sta je als man en als vrouw stil bij wat je zelf voelt, in hoeverre ben je trouw aan je eigen gevoel of pas je je aan bij wat de andere ouder, je omgeving of zorgverlener aangeeft? Wat doet het ouderschap met je als vrouw, als man? Is er gedacht aan hoe je je relatie als partners voortzet? Neem je nog tijd voor jezelf?
Wij spraken elkaar aan als mama en papa, zodra onze kinderen begonnen te spreken: “vraag dat maar aan papa/mama”. Dat bevestigde onze rol als ouder, maar zette onze rol als partners daarmee in de schaduw. We hebben bewust in onze agenda’s tijd voor elkaar moeten plannen en dat vroeg dan geregel met ‘vreemde’ oppas (indertijd helaas geen opa of oma in de buurt), waardoor spontaan iets doen wanneer je er zin in had, vaak niet mogelijk was.
De eerste tijd na de geboorte van een baby is het logisch dat vrijwel alle aandacht naar de baby gaat. Jullie moeten als ouders je kindje leren kennen en wennen aan de nieuwe rol als ouder. Het is echter óók belangrijk ook tijd elkaar te reserveren; uit te wisselen en te luisteren naar wat ieders behoeftes en gevoelens zijn. Elkaar respect en waardering geven voor hoe ieder met de nieuwe situatie omgaat, hoe verschillend dat ook mag zijn. Affectief contact blijft nodig voor (fysieke) intimiteit. Soms zal dat als vanzelf gaan en soms zul je er actiever iets voor moeten doen.
En last but not least: als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor de ander zorgen.