Borstvoeding 01

Ervaringsverhaal over borstvoeding

Deel dit bericht

Tranen van geluk en tranen van pijn.

Een slaak van opluchting toen ik het eerste slikgeluidje hoorde en een gil van pijn toen mijn tepels meteen kapot werden gezogen. Borstvoeding vind ik een ontzettend mooi cadeautje van moeder natuur wat ik mee heb mogen geven aan mijn kindje. Alleen al het weten dat mijn lijf precies de juiste melk maakte voor Indi, opgebouwd uit precies de juiste bouwstoffen die haar kleine lijfje nodig had. Was ze ziek, dan veranderd de samenstelling van de melk in wat ze op dat moment nodig heeft. Borstvoeding geven vond ik intens, gepaard met veel onzekerheid, pijn, rauwheid en ongemakkelijkheid (borstvoeden in het openbaar?)

Borstvoeding geven vond ik ook ontzettend mooi, puur, gelukzaling.

Zoveel dankbare momenten heb ik ervaren tijdens het geven van borstvoeding:
Het kijken naar Indi terwijl ze dronk uit mijn borst, het horen van die kleine slikgeluidjes die ze maakt, het gevoel van haar handjes die over mijn borst wreven, het zien van haar high die ze had nadat ze had gedronken, de high die ik voelde had nadat ze had gedronken, het met haar in mijn armen in slaapvallen tijdens een nachtvoeding en wakker schrikken omdat ze nog in je armen ligt en je beide in slaap viel. Pas toen ik stopte met borstvoeding geven rond de 4 maanden snapte ik wat borstvoeding deed. Ja, het maakte me ook onzeker in de zin van: Krijgt ze wel genoeg, heb ik wel genoeg melk? Wanneer komt ze weer? Kan ik nu wel weggaan of komt ze dan? Kolf ik wel genoeg? Oh nee ik kolf niet genoeg, wat nu?

Ik voelde, toen ik stopte met borstvoeding pas echt wat het effect van oxytocine is die vrijkomt tijdens het voeden en het huid op huid contact wat je hebt met je kindje. Ik sliep niet meer zo goed in als tijdens het geven van borstvoeding. Ik had veel minder van die fijne momentjes waarop je jezelf ook even in een soort van high voelde. Enerzijds kreeg ik meer energie terug toen ik stopte, maar het gevoel van verbondenheid, de ontspanning die oxytocine je geeft is anders bij het geven van de fles als bij het geven van borstvoeding. Zo ervaarde ik het in ieder geval.

Ik had in deze tijd niet zonder alle ervaringen van andere moeders gekund en de ervaring en kennis van een hele lieve lactatiekundige die mij ontzettend geholpen heeft bij al mijn vragen, onzekerheden en borstvoedingskwaaltjes!

Ook iets wat mij ontzettend hielp: ‘het wordt makkelijker en het wordt beter!’

Dit deed het ook, de eerste 6 weken zijn het zwaarst, zo heb ik dit ervaren. Uiteindelijk ben ik gestopt met borstvoeding nadat ik weer ben gaan werken. De combinatie werk en borstvoeding was het voor mij op dat moment niet en ik ben blij dat ik het in ieder geval 4 maanden mee heb mogen geven