Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid en accupunctuur

Deel dit bericht

Zwanger worden gaat helaas niet bij iedereen vanzelf. De laatste jaren is het aantal koppels met vruchtbaarheidsproblemen dramatisch gestegen. Recente cijfers laten zien dat 1 op de 6 paren problemen heeft met zwanger worden en dat ruim 1 op de 39 baby’s in Nederland reeds het resultaat is van IVF/ICSI/ECD.
Inmiddels hebben meerdere studies aangetoond dat Chinese Geneeskunde een positief effect heeft op de vruchtbaarheid.

Wat kan Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) doen ter verbetering van de vruchtbaarheid?

In het Chinees kennen wij het gezegde: ‘Tiao Jing Zhong Zi’, wat zoveel betekent als ‘reguleer de cyclus om zaad te planten’. Een cruciale gedachte in de Traditioneel Chinese Gynaecologie is dat je eerst moet zorgen voor een goede voedingsbodem, alvorens er een sterk plantje kan groeien. Net zoals elke architect veel zorg zal besteden aan een goede fundering alvorens een huis te bouwen, zo beschouwt de TCG een gezonde cyclus als de basis voor een succesvolle zwangerschap. Er is tijd nodig om voldoende Yin en Bloed op te bouwen om de eicelkwaliteit en de kwaliteit van het endometrium te verbeteren en te zorgen dat er voldoende yang en doorstroom is in de baarmoeder.

Eicelkwaliteit

De basis voor een gezond embryo ligt uiteraard bij kwalitatief goede ei- en zaadcellen. De vitaliteit en kwaliteit van de gameten valt in de Chinese Geneeskunde onder de Nierenergie. Deze energie neemt met de leeftijd af. Natuurlijk kan d.m.v. de Chinese Geneeskunde de klok niet worden teruggedraaid, maar acupunctuur en kruiden blijken wél in staat om te zorgen dat er meer zuurstof, nutriënten en bloed naar de ovaria gaat, alsmede verbetert het de respons op de IVF-medicatie.

Miskraampreventie

Het miskraampercentage ligt hoger bij IVF/ICSI-zwangerschappen dan bij natuurlijke zwangerschappen. De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft in de loop van 2000 jaar een enorme expertise opgebouwd in de preventie van miskramen. Chinese kruiden nemen een belangrijke plaats in, in deze fase van de begeleiding tot de 12e zwangerschapsweek. Behalve het voldoende hoog houden van de Progesteron-waarden, kan de TCG ook de groei van de foetus ondersteunen.

Stress-reductie

Een IVF/ICSI-traject brengt extra stress met zich mee. Niet alleen de onzekerheid of ‘het wel gaat lukken’ en het gepuzzel met werkagenda’s, maar ook de hormoonmedicatie zelf zorgt voor verhoogde stressniveaus. Acupunctuur kan veel rust brengen in deze periode. De meeste mensen ervaren acupunctuur als zeer rustgevend, bovendien kunnen wij ook ongewenste bijwerkingen verminderen zoniet wegnemen, zoals bv vermoeidheid, (medicatie-geïnduceerde) opvliegers, hoofdpijn, etc.