stress

De invloed van stress op vruchtbaarheid

Deel dit bericht

In een spannende situatie worden stresshormonen (o.a. cortisol en adrenaline) aangemaakt. Deze hormonen geven ons lichaam het signaal tot verhoogde alertheid, het versnellen van de hartslag, het versnellen van de ademhaling en een verhoogde toevoer van bloed naar de spieren. Op deze manier is het lichaam klaar om te vechten of te vluchten en zo de spannende situatie het hoofd te bieden. In een dergelijke staat worden andere organen in het lichaam minder goed voorzien van wat zij nodig hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor de spijsverterings- en de voorplantingsorganen.

Verantwoordelijk voor deze fysieke reacties zijn de drie systemen die helpen de stress te verwerken. Het parasympatische ventrale, het sympathische en het parasympatische dorsale systeem. Het parasympatische ventrale systeem regelt de stressreductie door sociale betrokkenheid. Bijvoorbeeld door relationele vaardigheden in staat zijn om conflicten uit de weg te gaan of te beslechten en zinvol samen te leven. Dit systeem is vooral gesitueerd rond het hoofd en stuurt o.a. de gezichtsspieren aan. Het sympathische systeem stuurt onze vlucht of vecht reactie op stress aan. En wordt gekenmerkt door actie. Dit systeem is vooral gesitueerd rond het hart. Het derde systeem wordt geactiveerd als alle andere systemen geen uitweg uit de situatie bieden en de stress blijft bestaan. Dit systeem schakelt het lichaam uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan flauwvallen bij een stressvolle gebeurtenis. Hierdoor worden de vitale organen beschermd en de energie en hulpbronnen van het lichaam zo goed mogelijk beschermd. Dit systeem is gesitueerd in de buik en heeft direct invloed op de organen daar.

Ons lichaam maakt in deze natuurlijke reactie op stress geen onderscheid tussen werkelijk gevaar of spanningen die bijvoorbeeld voortkomen uit werk, relaties of onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden. Zelfs als de bron ons niet bewust is. Stress is stress.

Zoals uit het bovenstaande blijkt worden de organen die de vruchtbaarheid bij de vrouw én de man mogelijk maken bij stress slecht verzorgd. Langdurige stress levert langdurige slechte verzorging op. Met als gevolg verminderde kwantitatieve en kwalitatieve voortplantingscellen. Zo zorgt de natuur er voor dat er geen kinderen worden verwekt als de omstandigheden daar niet gunstig voor zijn. Heel mooi eigenlijk.

Om de omstandigheden voor een bevruchting goed te maken is het dus van belang om te zorgen voor ontspanning. Een bekend fenomeen is het hoge aantal vrouwen dat zwanger wordt tijdens een vakantie. De druk is dan van de ketel, de hormoonhuishouding komt tot rust en de voortplantingsorganen worden weer goed verzorgd. Daarnaast komen er doordat de stemming goed is gelukshormonen (o.a. dopamine en serotonine) in het lichaam vrij die de ontvankelijkheid vergroten. Een ontspannen lichaam is een veilige plek voor een gezonde start.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.8.0″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.8.0″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.8.0″ _module_preset=”default”]

Jacqueline kun je spreken in onze community!
Heb je een vraag of wil je iets weten?

Klik dan op onderstaande knop.
Leuk je daar te spreken.

[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=”4.8.0″ _module_preset=”default”]

Platform Spruit Community

[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]