Moeder

Een warm welkom voor jou, mama

Deel dit bericht

Als je net moeder bent geworden ga je door de grootste transformatie van je leven. De eerste keer net zo goed als elke volgende keer. Je hebt niet alleen je baby gebaard, je bent zelf ook opnieuw geboren. Je bent nu moeder, verantwoordelijk voor nieuw leven, een taak én een eer! Hiervoor mag jij erkenning krijgen, verzorgd worden en rust krijgen om alles te verwerken. Gun jezelf die tijd om jezelf welkom te heten als moeder.

Vanuit vele culturen is het belang van een moeder welkom heten in haar moederschap alom bekend. Er wordt naar haar unieke bevalverhaal geluisterd, ze wordt gemasseerd, in doeken gewikkeld, gebaad en liefdevol bijgestaan door vrouwen uit haar familie of gemeenschap. Er wordt altijd voor haar gekookt. De maaltijden die ze ontvangt zijn verwarmend en gemakkelijk te verteren, zodat alle aandacht gaat naar haar herstel en het op gang komen van de melk voor haar baby. Ze rust veel in bed samen met haar kindje. Zo leert ze haar baby goed kennen en is de overgang van de veilige baarmoeder naar de buitenwereld kalm, warm en zacht. Samen gaan ze de transformatie door met alle steun van de mensen om hen heen.

RUST
Het is één van de pijlers voor goed herstel in de kraamperiode. Rust, rusten en rustig aandoen! Hoe doe je dat? Zeker als je nog één of meer kindjes hebt rondlopen? Het is echt een kwestie van jezelf maar 1 taak geven, en die taak is Rusten! Zorg dat je partner je hierin steunt en andere zorgen uit handen neemt. Als je twee weken verder bent, ga dan in de middag met je kindje naar bed. Leg je kindje naast je op een veilige plek, draai op je zij, kijk naar hem/haar en laat je meevoeren naar een ontspannen slaap! Je hebt het zo verdiend. Sterker nog; je hebt het nodig!
Neem als nieuwe mama elke dag je rust. Wat er ook gebeurt, hoezeer er andere taken om je aandacht schreeuwen. Maak Rust jouw prioriteit om te herstellen en een relaxte gebalanceerde moeder te kunnen zijn.

LEEG – VOL
Het is de meest gehoorde opmerking die we krijgen als we bij vrouwen thuis komen. Hun buik voelt zo leeg! Onwerkelijk, flubberig, slap, leeg! Blij met hun kindje naast zich, en tegelijk heimwee naar het getrappel in hun buik.
Dit gemis kan niemand wegnemen, maar er zijn manieren die helpen in het verzachten van de leegte. Een postpartum massage behandeling doet wonderen voor een nieuwe moeder. Moxa, verwarmende buikmassage, een weldadige castorolie buikpakking draagt bij aan contact maken met je veranderde lichaam. Tranen mogen stromen en het besef van moederschap mag doorsijpelen. Na een buikbehandeling word je lekker warm toegedekt, waarna je hoofd of voeten worden gemasseerd.
Door af te sluiten met het omwikkelen van je buik met de bengkung belly bind verdwijnt het lege gevoel in je buik. Geborgen en ondersteund mag je buik zich laten dragen. Het komt jouw lichamelijk en geestelijk welzijn ten goede in deze hectische en kwetsbare tijd van pril moederschap. Zodat je je vol, sterk en geaard voelt.

POSTPARTUM ZORG, hoe realiseer je dit?
Door je voor te bereiden op je kraamtijd kun je veel onrust en geregel voor zijn. Bespreek het belang van rust, warmte en geborgenheid vooraf met je partner en je zorgteam, zodat zij je kunnen ondersteunen.
Streef ernaar zelfzorg en -liefde een prioriteit te maken. Dit zorgt ervoor dat je fysiek en mentaal goed herstelt. Bereid alvast verwarmende maaltijden die je in je vriezer bewaart en verzamel eenvoudige recepten die door anderen kunnen worden gemaakt. Een meal train (laten) organiseren is ook heel fijn, zodat er iedere dag iemand langskomt met een voedende maaltijd.
Maak een lijstje van mensen die met alle plezier huishoudelijke taken uit handen kunnen nemen.
Maak een volgend lijstje met namen van zorgverleners die je mogelijk nodig zou hebben zodat je daar niet naar hoeft te zoeken als het zich voordoet. Denk aan: lactatiekundige, massagetherapeute, acupuncturist, fysiotherapeut, postpartum doula, chiropractor etc. Misschien is het overbodig, maar liever overbodig dan in stress namen verzamelen.
Een goede voorbereiding op de 40 dagen na de geboorte van je kindje is het halve werk!

Bron
Mirjam Heemskerk, oprichter Postpartum Massage Nederland